WAT DOET EEN STUKADOOR?
Het beroep in één oogopslag:
Een stukadoor is een vakman die werkt aan stucwerk (mortelformaties op muren en plafonds) en soortgelijke werkzaamheden uitvoert die daarmee verband houden. De stukadoor beheerst het volledige dienstenpakket voor de productie en renovatie van pleisterwerk (binnen en buiten), moderne coatingtechnieken en vrijwel alle binnenwerkzaamheden, met name droogbouw en thermische isolatie (bijvoorbeeld het dak).
Wat doet een stukadoor:
Zoals de naam al doet vermoeden, werkt een stukadoor met stucwerk. Stucwerk is het verwerken van mortel of gips op gestuukte oppervlakken zoals muren of plafonds. De werkzaamheden variëren van beoordeling, advies en planning tot het produceren, onderhouden, restaureren en bewerken van stucwerk. Het stucwerk wordt in eigen beheer geprefabriceerd of direct op locatie gemaakt met behulp van de gewenste of geschikte stuctechniek. Meestal wordt er onderscheid gemaakt tussen buiten- en binnenstucwerk.
Vaak gaat het stucwerk gepaard met andere vormgevingselementen, zoals de integratie van stroom- en lichtbronnen, raamelementen of ventilatiesystemen.
Het beroep van de stukadoor wordt doorgaans aangevuld met aanverwante en overkoepelende werkzaamheden. Denk hierbij aan: stukadoorswerkzaamheden, gipsplaatbouw, thermische isolatie, renovatie van oude gebouwen, afwerkingswerkzaamheden en vultechnieken.
Met zijn gevoel voor traditionele en artistieke stilistische elementen draagt de stukadoor bovendien een grote verantwoordelijkheid op het gebied van het restaureren van oude gebouwen en monumenten die het behoud waard zijn. Een hoog niveau van creativiteit en artistieke waardering is vereist.
Met behulp van klassieke en moderne stukadoorstechnieken bekleedt de stukadoor een grote verscheidenheid aan oppervlakken naar wens. Hij lost complexe problemen op met behulp van uitgebreide specialistische kennis uit verschillende disciplines. Het kan ook bijdragen aan energiebesparing, omdat het kan worden gebruikt voor thermische isolatie, bijvoorbeeld met een composietsysteem voor thermische isolatie of is ontworpen voor interne isolatie.
Daarnaast zijn stukadoors actief op het gebied van renovatie en renovatie van oude gebouwen, schimmelverwijdering, gevelwerkzaamheden en -reiniging, schilderwerk, monumentenzorg, thermische isolatie, geluidsisolatie, brandbeveiliging, vochtwering en droge dekvloeren.
IN DE PRAKTIJK:
Wat doet een stukadoor in de praktijk?
Wij geven hier twee voorbeelden:
Een museumbedrijf wil zijn stucwerk laten herstellen:
De stukadoor onderzoekt eerst het bestaande stucwerk en krijgt een overzicht van de gewenste maatregelen. In dit geval moet een stucwerkgebied worden gereinigd, aangevuld en hersteld. De stukadoor bespreekt de procedure met de museumuitbater. Allereerst moet de gevel worden gereinigd met bijvoorbeeld waterdruk en moeten oude verflagen worden verwijderd. De ontbrekende of vernielde stucdelen worden vervolgens in eigen huis opgebouwd met behulp van stucmortel (hier een mengsel van water en gips). Tenslotte worden de onderdelen zorgvuldig geïmplementeerd en beschermd tegen toekomstige invloeden.
Een particuliere huiseigenaar wil zijn oude pand laten renoveren:
Na analyse van de maatregelen moet thermische isolatie inclusief een nieuwe buitengevel en een nieuwe indeling van de woonkamer worden geïmplementeerd. Om te beginnen plaatst de stukadoor aan de buitenzijde een composietsysteem voor thermische isolatie. De eerste stap is het bevestigen van de isolatie met hardschuimpanelen aan de ondergrond met behulp van een railsysteem. Met behulp van de daaropvolgende wapeningslaag worden de oppervlakken gladgemaakt en voorbereid op pleisterwerk. Tenslotte wordt de afwerkpleister aangebracht, die al in de door de huiseigenaar gewenste kleur is gekleurd. Binnen wordt eerst de nieuwe kamerindeling besproken en wordt de nieuwe wand geplaatst met behulp van gipsplaatconstructie. Aan één zijde van de nieuwe wand zijn een schuifdeurelement en drie LED-inbouwspots geïntegreerd. De gipsplaat kan dan eenvoudig door de huiseigenaar geschilderd worden in dezelfde kleur als de rest van de woonkamer. In het interieur van de nieuwe kamer besluit de eigenaar een speciale vultechniek te gebruiken voor visueel contrast, die door de stukadoor op de gipsplaat wordt aangebracht.
Vereisten voor het uitvoeren van pleisterwerkzaamheden:
Stukadoor is een erkend opleidingsberoep. De opleiding duurt drie jaar in het duaal opleidingssysteem (leerbedrijf & vakschool) en wordt afgesloten met het gezelexamen. Een toelatingskwalificatie voor een beroepsschool is een voorwaarde voor het solliciteren naar een opleidingsplaats. Het werk vereist ook basishandvaardigheden, veel ervaring en gevoeligheid.
Waar werken stukadoors:
- Stukadoorsbedrijven
- Bouwbedrijf (uitbreidingswerken, droogbouw, gevelbouw)
- Restauratie werkplaatsen
- Kantoren voor kerkbouw of monumentenzorg.
We hopen dat je hiermee een beetje inzicht hebt gekregen in ons beroep.